מפרק ברך בריא נוצר ע"י החלק העליון של עצם השוק, הקרויה טיביה, והחלק התחתון של עצם הירך הקרויה פמור. בינהם נמצאת פיקת הברך. הסחוס מספק את ריפוד שבין העצמות ומסייע בהבטחת תנועה חלקה ונטולת מאמץ של המפרק. קרום מיוחד הקרוי הקרום הסינוביאלי, מייצר חומר שימון התורם לתנועה הזורמת של הברך.
כאשר דלקת מפרקים (ארתריטיס) פוגעת במפרק הברך, הברך אינה יכולה לבלום ולספוג ביעליות את הזעזועים בפניהם חשוף הגוף. התוצאה היא שחיקת סחוס מפרק הברך וכאבים אשר עלולים בהדרגה לפגוע באיכות החיים וביכולת לתפקד באופן שוטף וכן לפגוע במידת העצמאות
ניתוח להחלפת מפרק הברך במפרק מלאכותי, מוצע לרוב כפתרון עבור מי שסובל מנזק כרוני במפרק הברך, שאינו בר ריפוי בעזרת תרופות, פיזיותרפיה ומגוון טיפולים שמרניים אחרים.
מדובר במקרים של ברך בעייתית, אשר גורמת לכאבים במהלך הליכה ועליה במדרגות.
 
 

הסיבות העיקריות לברך בעייתית הן:

אוסטאוארטריטיס – מחלת מפרקים כרונית, הגורמת להתנוונות של הסחוס במפרק ובעצם, ויכולה לגרום לכאב ונוקשות. אוסטאוארטריטיס הינה מחלת המפרקים הנפוצה ביותר והיא פוגעת בנשים וגברים כאחד.
'ארתריטיס ראומטי' (דלקת מפרקים שגרונית) - מחלה אוטו-אימונית (מחלה הנגרמת ע"י הנוגדנים של הגוף עצמו), המתבטאת בהתפתחות של דלקת במפרקים, התנפחות, כאב ולעיתים גם הרס חלקי המפרק. עם הדרדרות המחלה, נשחקים הסחוס, העצם והגידים ובתוך המפרק נוצרות צלקות. דלקת מפרקים שגרונית פוגעת בנשים יותר מאשר בגברים ותופיע, בדרך כלל, בגילאי 25 – 50.
 

הסימנים של ארטריטיס בברך

  • כאבי ברכיים, המופיעים בזמן הפעילות ואף במנוחה.
  • נפיחות בשל הצטברות נוזלים בברך עם החמרה בכאבים בברך בזמן כיפוף הברך.
  • קרפיטציות ("חריקות") המופיעיות בזמן הנעת הברך, והנגרמות בשל חיכוך בין המשטחים השחוקים של הברך.
• נוקשות והגבלה בתנועה.
• צליעה.
• עיוותים, הנראים כרגלי O או רגלי X. תופעה זו נגרמת בשל שחיקה של הסחוס, בעיקר באחד מהמדורים של הברך.
 
 

המפרק המלאכותי :

המפרק המלאכותי מורכב מאותם חלקים בסיסיים אשר נמצאים בברך שלך. החלק הטיביאלי של המפרק מתחבר ומכסה את קצה העצם הטיבייה. החלק הפמורלי של המפרק מתחבר ומכסה את קצה עצם הפמור והחלק הפטרלי  מכסה ומתחבר לפיקת הברך . המשטחים החלקים של מרכיבים אלו עובדים ביחד ומחליקים ומסתובבים אחד כנגד השני על מנת לאפשר תנועה חלקה וללא כאבים. ההחלטה בדבר מספר המרכיבים שיש להחליף במפרק הברך שלך נתונה לשיקול דעתו של המנתח האורטופדי.
ניתוח להחלפת מפרק הברך יארך בין שעה לשעתיים. ההחלטה על סוג ההרדמה המתאימה – כללית או אזורית - תקבע במשותף עמכם, בשיחה שתערכו עם הרופא המרדים, לפני הניתוח.
במהלך הניתוח מבוצע חתך בקידמת הברך, הוצאה של המפרק השחוק והכנסת משתל מלאכותי, אשר מורכב מאותם חלקים בסיסיים אשר נמצאים בברך הביולוגית.
בסיום ההליך ייסגר החתך הניתוחי באמצעות קליפסים (סיכות מתכת), לכל אורכו. מאזור הניתוח יוצא נקז, שינקז את ההפרשה אל בקבוק המיועד לכך. לאחר מכן תבוצע חבישה.
שכיבה ממושכת במיטה וחוסר תנועה עלולים לגרום לאיוורור לקוי של הריאות, הפחתה בזרימת הדם לרקמות הגוף ולדלדול שרירים. לחץ מתמיד על אזורי הגוף השונים, כמו: עכוז, מרפקים ועקבים, עלול לגרום להיווצרות פצעים באותם אזורים.
על מנת למנוע סיבוכים, חשוב לשמור על שינויי תנוחות מידי 3-4 שעות. הצוות הסיעודי ינחה אתכם ויעזור לכם לשנות תנוחות בעזרת כריות תמיכה.
פיזיותרפיסט ידריך אתכם בתרגילי נשימה ושיעול, לצורך אוורור יעיל של הריאות וגם לתנועתיות.
פיזיותרפיה לאחר הניתוח
 
"חלון ההזדמנויות" שנוצר בתקופה הסמוכה לניתוח הינו קריטי. בתקופה זו חשוב לבצע טיפולי פיזיותרפיה עם פיזיותרפיסט מוסמך משום שההישגים שמגיעים אליהם בתקופה הזו יקבעו את איכות החיים והיכולת התפקודית העתידית.
טיפולי הפיזיותרפיה יתמקדו בשיפור טווחי התנועה במפרק הברך , תרגול של יישור וכיפוף הברך לטווחים תפקודיים מקסימאלים. בנוסף קיים צורך לחזק את השרירים מסביב לברך על מנת להפחית את העומסים המועברים דרך מפרק הברך. חשיבות רבה יש גם לתרגול תבנית הליכה בטוחה ונכונה ולכן חלק ניכר מטיפולי הפיזיותרפיה יתמקד בשיפור תבנית ההליכה.